İslam Tarihçisi Prof. Dr. Maksudoğlu Taraklı’daydı

Taraklılara Hizmet Derneği’nin (TA-Hİ-DER) daveti üzerine TA-Hİ-DER’i ziyaret eden Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu, gençlerle “Osmanlı, Dil ve Din” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

“Osmanlı/İmparatorluk/Devlet/Emperyalizm” kavramlarını açıklayarak konuşmasına başlayan Maksudoğlu, Osmanlı’yı “İmparatorluk” kavramıyla zikreden tarihçilerin ciddiye alınmaması gerektiğini, imparatorluğun emperyal bir politikayı gerektirdiğini vurguladı.

“Dilini kaybeden, dinini kaybeder”

“Osmanlı kendi tabiri ile “Devlet-i alî Osman”dır ki tarihinde hiçbir sömürge politikasına yer yoktur. Tarih öğretiminde kullanılacak dilin itinasız olması, tarihi gerçeklerin çarpıtılmasına sebep olmaktadır. Örneğin Osmanlı’da Kanuni’nin Hristiyan birliğini bozmak amacıyla Fransa’ya vermiş olduğu birtakım “imtiyazlar/ayrıcalıklar”, maalesef tarih kitaplarına “kapitülasyon/teslimiyet” olarak geçirilmiştir. Bu da oryantalistlerin güçlü olanı (Kanuni) güçsüz göstermeye yönelik saptırmalarından başka bir şey değildir” diye konuşan Maksudoğlu, dil ile din arasındaki güçlü ilişkiye de değinerek “Dilini kaybeden, zaman içerisinde dinini de kaybetmeye mahkûmdur” dedi.

“Eğitim Politikalarındaki Çarpıklık”

Davetlilerle soru-cevap şeklinde devam eden söyleşide, ‘Tarih bilincimizin sahih bir zemine taşınması için müfredatta kullanılacak dilin inşa edilmesinde sorumluluk idarecinin mi yoksa münevverlerin mi?” sorusuna; “Osmanlı Devletine, hâlâ ‘imparatorluk’ diyen diploma hamalı aydınların Osmanlı arşivlerine sokulmaması gerekiyor. Âlim, idarecinin ayağına giderse ikisi de helak olur; idareci, âlimin ayağına giderse ikisi de kurtulur” cevabını vererek, sorumluluğun büyük oranda yöneticilerde olduğunu vurguladı.

Samimi bir havada geçen söyleşide ahlaki değerlerimizin yeniden ele alınması gerektiğine değinen Maksudoğlu, Taraklı’da okuyan ve düşünen gençlerle birlikte olmaktan büyük bir keyif aldığını ifade ederek, söyleşinin sonunda Arapça ve Osmanlı Tarihi üzerine telif ettiği kitaplarını TA-Hİ-DER gençleri için imzaladı.

Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Tatarca ve Türkçe’ye hâkim olan Maksudoğlu’nun, yurt dışında Türkçe; Türkiye’de Arapça, Farsça ve İngilizce dersleri verdiğini ifade eden TA-Hİ-DER üyesi Mustafa Özbilge ise: “Hocamızın Tarih, Dil ve birçok dilde çeviri eseri bulunmaktadır. Böylesine değerli bir Hoca’nın Taraklılı gençlerle buluşup bilgi ve tecrübelerini paylaşması bizler için önemli bir kazanım” diyerek, Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu’na teşekkür etti.
İslam Tarihçisi Prof. Dr. Maksudoğlu Taraklı’daydı
İslam Tarihçisi Prof. Dr. Maksudoğlu Taraklı’daydı
İslam Tarihçisi Prof. Dr. Maksudoğlu Taraklı’daydı
8 yıl önce
taraklı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
223e5aef20ffa42a1b0ee054eb846dc3@